Door de Luikse Condroz naar kasteel Modave - ca. 18,5 km

Het vertrekpunt
De kerk van Vyle-et-Tharoul. Bij de kerk is voldoende parkeergelegenheid

Dichtst bijgelegen snelweg: A26 - Afslag  48 Werbemont of A4 - Afslag 20 Ciney

Het parcours
Het begin en het eind van de route lopen door bosgebied, waar zo nu en dan stevig gestegen of gedaald moet worden. Het middengedeelte voert door enkele dorpjes en voor een groot deel door open agrarisch gebied. Sommige delen van de route kunnen tijdens of na regenweer zeer modderig zijn.

De wandeling is geschikt voor honden.
De zwaarte
De wandeling is niet echt zwaar te noemen, maar is door zijn lengte voor de wat ervaren wandelaars.
Kaart van de wandelomgeving

Routebeschrijving:

 1. - Met de rug naar de kerk van Vyle-et-Tharoul ga je even rechtdoor de Grande Route op en je slaat bij de eerste gelegenheid rechtsaf in de Rue du Ruisseau. De weg brengt je bij een beek, sla linksaf in een smal pad langs de beek. Via een stenen brugje steek je de beek over. Ca. 25 m voorbij het brugje neem je het eerste pad rechts. Op het kruispunt rechtdoor, een vlakke weg die beneden in het bos loopt. Bij een splitsing is de rechtse weg verboden, je neemt hier dus links (1)
 2. - De weg wordt een zeer mooi pad en stijgt door het bos (onderweg passeer je een gekapt stuk bos). Uiteindelijk kom je boven bij de bosrand. Hier komt een bosweg van links maar jij loopt het bos uit. Je volgt hier een weg langs de bosrand die je prachtige uitzichten biedt op het Plaine Baleine. Na 600 meter langs de bosrand kom je bij een kapelletje op een betonwegje, een uitgelezen uitkijkplaats. Linksaf. Na 50 meter verlaat je de betonweg en je slaat rechtsaf in een kiezelweg tussen akkers.
 3. - De weg brengt je na 600 meter bij de bosrand, onderweg verandert hij in een grasweg. Op het einde volg je even de bosrand naar rechts en dan draai je linksaf het bos in. Het pad loopt eerst langs een zone met chalets, wordt dan hol en stijgt, wordt vervolgens weer vlakker en loopt dan het bos uit. Bij een open zone ga je rechtdoor langs de bosrand. Je komt bij een grote kruising met een dikke eik met het bordje ‘proprieté privé (2)
 4. - Hier sla je linksaf. Bij een grote Y-splitsing op het eind hou je rechts. Na een klimmetje daalt de weg af naar de bosrand. Je blijft op dit gedeelte steeds op de hoofdweg. Je loopt het bos uit. De weg steekt de Ruisseau d’Ossogne over en stijgt dan naar een asfaltweg. Je daalt over asfalt af tussen het kasteel en de kasteelvijver. Voorbij de vijver draai je met de hoofdweg naar rechts (als je op dit punt heel even naar links een klein stijgend paadje in slaat kun je even rond het kerkje lopen) (3)
 5. - De wandeling steekt het wad niet over, maar volgt een weg links van de beek. (Steek je het wad toch over, kan je even kijken of de Chambre du Gué open is.) De weg loopt langs enkele vijvers. Voorbij de laatste vijver kom je bij een toegangshek, hier sla je linksaf in een weg langs een bosrand. De weg stijgt en leidt je naar de N636. Steek deze gevaarlijke weg over en volg aan de overkant de bosweg. Deze weg stijgt door het bos, je let niet op de onduidelijke zijwegen. Ongeveer 600 meter voorbij de N636 eindigt de weg op een T-kruispunt.
 6. - Hier sla je linksaf in een brede bosweg. Je blijft meer dan een kilometer lang deze vlakke bosweg volgen, de richting is noordoost. Wanneer de weg het bos uitloopt volg je de weg langs de bosrand. Wanneer het bos aan de linkerkant stopt, verlaat je de veldweg: je neemt hier links een graspad dat langs de rand van het naaldbos loopt (4).
 7. - Bij het einde van het bos moet je even door een koeienweide. Via een draaipoortje kom je op een
 8. betonwegje. Slechts even volg je de weg naar links want je neemt vrijwel onmiddellijk de brede veldweg rechts. Na tien minuten kom je bij een opvallende linde met kleine blaadjes, die je al van ver opmerkt. Bij de linde verlaat je de veldweg langs de rechterkant: bij een betonnen elektriciteitsmast begint een soms overgroeid pad tussen twee akkers. Wat verder loopt het pad langs de rechterrand van de linkse akker. Het pad leidt naar een klein betonwegje (5).
 9. - Schuinrechts oversteken en aan de overkant neem je een brede weg die naar het bos toeloopt. In het bos volg je de brede weg verder. Net na een bocht naar links verlaat je de weg en kies je rechts een bospad. Je moet nu gedurende anderhalve kilometer dezelfde richting aanhouden. Onderweg wordt de weg steeds breder en beter begaanbaar, je let niet op de vele zijwegen. De richting is noordoost.
 10. - Waar de weg afbuigt naar het oosten opent het bos zich aan de linkerkant en krijg je zicht op een huis beneden in de vallei van de Hoyoux: hier verlaat je de brede weg en zoek je aan de linkerkant een graspad dat naar de vallei afdaalt (6)
 11. - Beneden volg je een asfaltwegje naar links en wat verder sla je rechtsaf, langs een slagboom, in een verharde weg. Je steekt de Hoyoux over en je slaat rechtsaf in een klein asfaltwegje. De toegangsweg tot de woning laat je rechts liggen. Het asfaltwegje stijgt. Waar een kanaaltje met kasseien over de weg loopt moet je goed  opletten: 25 wandelpassen verder stijg je links het bos in langs een zeer smal, steil en niet bewegwijzerd pad. We bedoelen dus niet het
 12. GR-pad, dat wat verder ook links het bos ingaat (7).
 13. - Het pad brengt je snel over rotsen waar je een mooi uitzicht hebt over de vallei. Het pad draait dan naar rechts en komt op een goed bospad. Linksaf hier. Wat verder kom je bij de kasteelmuur van het kasteel van Modave. Je blijft langs de kasteelmuur lopen tot je, na 700 meter, op een monumentale beukendreef naar het kasteel komt. Loop links naar de ingang van het kasteel. Bij de toegangspoort tot het kasteel volg je de kasseiweg naar rechts, langs het kasteel.
 14. - Bij het einde van de gebouwen sla je linksaf en wat verder, ter hoogte van een smeedijzeren hek, rechtsaf. Je loopt nu op een mooi bospad hoog boven de Hoyoux. Een paar honderd meter verder komt er een smal pad van rechts maar je gaat rechtdoor. Snel hierna laat je nog een bosweg rechts liggen maar enkele meters verder sla je wel scherp rechtsaf in een dalend pad dat over rotsjes en boomwortels loopt. Beneden kom je weer bij een hek van het kasteeldomein.
 15. - Steek hier de weg en de rivier over en sla dan onmiddellijk rechtsaf in een smal pad. Het pad loopt eerst langs rotsen en verder tussen het bos en een onderhouden grasveld. Het pad eindigt bij de N636 (8). Je laat de brug over de Hoyoux rechts liggen en je steekt de rijweg over om aan de andere kant een asfaltwegje op te gaan. Na enkele tientallen meters verlaat je de weg en je slaat linksaf in een teruglopend en stijgend pad. Het pad klimt door het bos. Na een halve kilometer stijgen kom je boven bij de bosrand. Je volgt hier een weg naar links.
 16. - Je komt even langs wat huizen, je laat een asfaltweg rechts en een bosweg links liggen en je blijft rechtdoor gaan. Een paar honderd meter voorbij de huizen eindigen rechts de weiden: hier sla je rechtsaf in een pad langs de bosrand. Even verder draait dat pad naar links en loopt het bos in. Je komt in een zone met lage begroeiing en je stapt in dezelfde richting verder. Weer bij het bos kom je bij een groot kruispunt van boswegen met een grote beuk. Je neemt hier het gemarkeerde pad naar rechts. Dit prachtige pad daalt.
 17. - Negeer het eerste pad naar rechts maar sla het tweede pad naar rechts omlaag in. Je komt weer bij het stenen brugje van het begin van de wandeling. Sla bij het eind van de beek rechtsaf en loop de stijgende straat in. Sla op het eind linksaf en je komt weer bij de kerk uit.

        Bron: www.wandelen.ssr.be

             

 

Het kasteel van Modave Vyle-et-Tharoul

Routebeschrijving uitprinten

GPS-Track

Kaartje

 

.