Via een ‘avontuurlijk’ dal en een waterval naar de Hoge Venen (23 of 28 km)

Het vertrekpunt
B & B La Petite Roer, Rue du Coin du Bois 4, Sourbrodt. Parkeren op de Rue de Bosfange ca. 75 meter van de startplek.
Van eind november tot half maart is het verboden in de buurt van het startpunt op straat te parkeren i.v.m. sneeuwschuiven. Er is wel voldoende P-plaats op zo'n 700 meter afstand bij de kerk van Sourbrodt.

Dichtst bijgelegen snelweg: A27 - Afslag 10 Francorchamps

Het parcours
Het eerste deel van de wandeling loop je door een klein dalletje. Hier en daar is het zoeken waar je het best kunt lopen. Daarna krijg je een meer 'open' stuk en passeer je de waterval van de Bayehon en een bijzondere oude eik. Je wandelt via vlonderpaadjes door het veengebiedje Fagne de Polleur, een voorproefje van het grote veengebied na Baraque Michel.
 
De wandeling is minder geschikt voor honden.
De zwaarte
Deze wandeling is gezien de afstand voor de wat meer ervaren wandelaar
Kaart van de wandelomgeving

Routebeschrijving:

De wandeling bevat stukken die na een natte periode zeer drassig zijn en waar je wat je weg moet zoeken om je voeten droog te houden. De mooiste tijd om de wandeling te lopen is van mei t/m juli omdat er dan er veel in bloei staat.

1.   Met je rug naar het B&B sla je L.A. Op een T-splitsing sla je weer L.A. Na de brug over de Petite Roer sla je R.A. (Voie de Hotźs). Na ca. 1 km sla je op een T-splitsing met een spiegel L.A. ?[01.]

2.   Tegenover huisnr. 8 sla je R.A. Bij de N676 sla je weer R.A. Net na een benzinestation sla je L.A. (Rue des Charmilles). Op een T-splitsing sla je R.A. een doodlopende weg in. Verderop wordt de weg halfverhard. Na ca. 600 m sla je op een schuine T-splitsing L.A. Na de 2e weg naar rechts en bij een oud verkeersbord sla je scherp L.A. een bruggetje over. [02.]

3.   Je volgt nu zo goed mogelijk een met een groen kruisje gemarkeerd paadje dat door een gekapt stuk bos loopt. Na het gekapte stuk neem je bij een bosrand het 2e pad links en steek je meteen een bruggetje over.

4.   Na een picknickbank op een grote kruising sla je R.A. over een beek en meteen weer L.A. Je volgt nu een hele tijd het beekje de Rau de Ghaster (gemarkeerd met rood-witte GR-tekens). Hier en daar moet je na een natte periode hier zelf je weg een beetje zoeken, maar blijf het beekje en de GR-tekens zo goed mogelijk volgen.

5.   Je passeert vier houten bruggetjes. En na een vijfde (‘betonnen’) bruggetje kom je op een open plek. Je blijft het beekje volgen en passeert een skilift [03.]?. Nadat je het beekje op een plek zonder bruggetje (!) bent overgestoken blijf je het weer verder volgen.

6.   Je passeert nog vier bruggetjes en komt uiteindelijk op het eind van het beekdal bij een T-splitsing. Hier sla je R.A. en wandel je langs de Bayehon. Bij het 2e bruggetje steek je de Bayehon over. Verderop steek je nog een brug over en je blijft je rood-witte GR-tekens volgen. Je passeert (rechts) de Cascade de Bayehon [04.].

7.   Op een grote T-splitsing sla je R.A. Iets verderop kom je bij een schuilhut. Hier sla je L.A een smal stijgend pad in. Je negeert het eerst pad naar links en blijft in de buurt van de Bayehon. Bij een kruising met een halfverharde weg en een picknickbank ga je R.D. over een houten vlondertje. Je verlaat hier de GR-route.

8.   Bij een splitsing met een wandelboom blijf je R.D. lopen richting Botrange. Op een T-splitsing sla je R.A. en meteen weer twee keer L.A. om via een houten bruggetje het bos in te lopen en het pad met de blauw ‘geblokte’ markering te volgen (hier en daar wat zoeken) [05.].

9.   Je volgt een heel eind dit pad en de blauwe markering (je blijft in de buurt van de Bayehon) tot je bij een T-splitsing met een halfverharde weg uitkomt. Hier sla je R.A. Dit brede pad blijf je volgen tot aan de N68. Hier sla je R.A. Na ca. 300 m sla je L.A. een asfaltweggetje in [06.].

10. De eerste weg naar rechts negeer je. Bij een grote Y-splitsing sla je R.A. en wandel je richting Fagne de Poleur. Let op: Ca. 100 meter voor een schuilhut sla je R.A. een klein stijgend paadje het bos in. NB. Helemaal onderaan deze beschrijving staat een alternatieve route onder door het dal beschreven.

11. Blijf dit paadje alsmaar volgen tot je weer beneden op een T-splitsing van plankenpadjes aankomt. Hier sla je L.A. Bij een volgende schuine T-splitsing met infobord [07.] houd je rechts aan. Je blijft het vlonderpad nu een heel eind volgen.

12. Later volg je verder het halfverharde pad dat naar rechts langs het veen loopt net zo lang tot je bij een infobord L.A het bos in kunt, wat je ook doet. Verderop kom je bij een asfaltweg, die je R.D. oversteekt. Na een bocht naar links sla je meteen weer R.A. Bij een infobord sla je R.A. en loop je langs een kapel richting de N68 [08.].

13. Hier sla je L.A. en bij een bushalte steek je voorzichtig de N68 over. Bij het infobord wandel je de Hoge Venen in. Bij een Y-splitsing ga je L.A. een plankenpaadje op en passeer je een kruis. Op het eind van het vlonderpad sla je L.A. Na een heel klein stukje vlonderpad sla je R.A. en sla je langs de bosrand een grazige en soms sompige brandgang in.

14. Verderop volg je de bosrand met een haakse bocht mee naar links. Op een viersprong loop je R.D. een stuk bos in. Bij een volgende viersprong wandel je weer R.D. Aan het eind van het bosperceel sla je R.A. en loop je langs de bosrand verder. Waar de brandgang in een halfverhard pad overgaat sla je L.A. [09.].

15. Op een kruising met houten hekken sla je R.A. Op een kruising bij een groot uitkijkplateau loop je R.D. richting Botrange. Op een driesprong op het eind van het veengebied links wandel je R.D. langs een infobord. Op de volgende driesprong wandel je weer R.D.

16. Na een omheining aan je linkerhand sla je L.A. en volg je de omheining (markering: geel kruisje) [10.]. Op een schuine T-splitsing sla je R.A. Even verderop neem je een pad schuin naar links. Op het eind van dat pad (NB. Op dit punt kun je de wandeling met ca. 5 km verlengen. Een prachtig stukje! Zie helemaal onderaan deze beschrijving) sla je R.A. en sla je meteen naar links een asfaltweg in.

17. Bij een vijfsprong loop je R.D. en bij een volgende kruising sla je R.A. Na wat bloembakken op de rijweg sla je bij de eerstvolgende weg L.A. (Rue du Coin de Bois) en je bent weer terug bij je beginpunt.

Opmerkingen:

Alternatieve route: Loop door naar de schuilhut en sla daar R.A. Na ca. 700 meter begint een plankenpaadje. Loop dat helemaal af en je komt bij punt [07.] in de beschrijving. Volg vandaar naar LINKS weer de beschrijving. (in juli 2013 was dit stuk nog afgesloten omdat het plankenpad vernieuwd moest worden).

Extra rondje van 5 km (in het blauw op het kaartje):

Sla voor de asfaltweg L.A. (markering: geel kruisje). Bij een opslagdepot steek je R.D. de asfaltweg over en na een klein klimmetje wandel je R.D. langs een omheining. Op een T-splitsing sla je L.A. en wandel je een asfaltweg op. Je passeert een slagboom en een infobord. Direct na de brug over de Rur sla je R.A. Je passeert een infobord over het Russische krijgsgevangenenkamp dat hier stond. Bij ‘Troupa’ sla je R.A. een smal paadje in. Dit volg je een eind. Op een gegeven moment buigt het af naar rechts en loop je een lang en smal plankenpaadje op. Delen ervan kunnen in natte perioden onder water staan. Bij een stuk bos maak je een bocht naar links en vrijwel meteen weer naar rechts. Op een schuine T-splitsing sla je L.A. en iets verder, net voorbij een bankje sla je R.A. en volg je het paadje langs het prikkeldraad. Op een Y-splitsing midden in het veld houd je links aan. Je neemt dus niet het smalle paadje met steenslag. Bij de volgende Y-splitsing houd je weer links aan. Als je het pad nu helemaal uitloopt kom je weer terug bij je beginpunt.

 

Veengebiedje bij Sourbrodt Het dalletje van de Rau de Ghaster

Routebeschrijving uitprinten

GPS-track

Kaartje

.

.