Over de Vecquée en door het dal van de Polleur - ca. 12 km (eventueel 17 km)

Het vertrekpunt
Herberg Le Randonneur, Rue Abbé Dossogne nr. 25, Hockai. Parkeren kun je in de buurt van de herberg.

Dichtst bijgelegen snelweg: A27 - Afslag 10 Francorchamps

Het parcours
Het eerste gedeelte van de wandeling loop je over een lange heuvelrug via een halfverharde weg. Een gedeelte hiervan kan erg modderig zijn.  Dan daal je af naar het dal van de Polleur. Via een slingerend en smal paadje volg je een eind het riviertje de Polleur. Het laatste deel van de tocht loop je via een recht (halfverhard) pad, dat ook weer evenwijdig met het riviertje loopt, weer terug richting het beginpunt. Voor het 2e gedeelte van de wandeling kun je ook een 'avontuurlijke' variant kiezen.

De wandeling is minder geschikt voor honden.
De zwaarte
Deze wandeling is gezien de afstand voor de wat meer geoefende wandelaar. Voor de 'avontuurlijke' variant zijn laarzen of waterdichte schoenen haast noodzakelijk en is een stok erg handig!
Kaart van de wandelomgeving

Routebeschrijving:

bullet Vanuit herberg Le Randonneur loopt je rechtsaf naar de Rue Abbé Dossogne. Hier sla je links af. Bij hotel Beau Site steek je rechtdoor de weg over (je gaat dus niet over de brug) en neem je het (met een groen liggend ruitje gemarkeerd) paadje dat iets stijgend naast de dieper liggende voormalige spoorbaan loopt.
bullet Je wandelt verder tot je bij de volgende brug over de spoorbaan aankomt. Deze steek je wel over. Je volgt de al snel behoorlijk dalende asfaltweg tot aan de Eeuwfeestbrug (1). Deze steek je over.
bullet Je loopt als maar rechtdoor (een stukje via een plankenpaadje en de toegang tot de vallei van de Hoëgne en iets verder een breed bospad links negerend) en begint te stijgen via een breed halfverhard pad.
bullet Dit is het begin van de Vecquée, een zeer oude weg door het veengebied. Deze weg, die over een heuvelkam loopt, volg je zo'n kleine 4 km, alle brandgangen links en rechts negerend. Je passeert onderweg grenspaal 148, 149 en 150. Je loopt net zo lang door tot je bij grenspaal 151 bent aangekomen, waar ook 'Het verloofdenkruis' staat (2)
bullet Na deze gedenkwaardige plek even bekeken te hebben keer je weer om en loop je een heel klein stukje terug tot een klein paadje aan je linkerhand dat ook gemarkeerd is met het groene liggende blokje. Dit sla je (naar links dus) in. Op de natste stukken liggen enkele meters houten vlondertjes.
bullet Wat verderop steek je via een paar stapstenen de Ru de Herbofaye over. Je blijft rechtdoor lopen tussen sparrenbomen. Verderop steek je een brede brandgang over en je loopt over een breed grazig pad verder rechtdoor tot je bij een asfaltweg aankomt. Die sla je naar rechts in. 

** Lees voor een 'avontuurlijk' vervolg helemaal onderaan verder!

 
bullet De weg buigt wat af naar links en je volgt deze weg tot je bij een schuilhut (3) bent aangekomen (een mooie plek op even te pauzeren).
Even voor de schuilhut kun je eventueel aan de linkerkant het didactische pad van de Fagne de Poleur volgen. Je verlengt je wandeling dan met ca. 5 km. Als je deze lus helemaal rond maakt kom je weer bij de schuilhut uit.
bullet Vanaf de schuilhut loop je de asfaltweg een heel klein stukje terug tot je links een klein paadje (gemarkeerd met het groene blokje en de rood/witte GR-tekens) kunt inslaan. Dit doe je ook. Je krijgt nu een schilderachtig stukje veengebied te zien. Je volgt het smalle slingerende paadje, dat min of meer het riviertje de Polleur volgt. Let goed op waar je je voeten zet, want hier en daar kun je behoorlijk in de nattigheid wegzakken! 
bullet Wat verderop steek je het riviertje via een bruggetje over en volg je het verder, maar nu via de linkeroever. Waar het pad uitkomt op een min of meer verharde weg sla je die naar rechts in. Je loopt over deze weg door tot die bijna haaks naar links afbuigt. Let op!! Even daarvoor sla je naar rechts een smal (met groene liggende blokjes gemarkeerd) paadje in en loop je weer door het veen en langs het riviertje.
bullet Let op!!! Op een gegeven moment gaat het paadje met de groen gemarkeerde blokje met een haakse bocht naar links. Aan de overkant van het riviertje kun je dan een halfverhard pad zien liggen. Op deze plek verlaat je het pad en steek je rechts via een bruggetje (4) het beekje over.
bullet Op de andere oever loop je naar het halfverharde pad. Dit sla je naar links in. Dit pad (dat evenwijdig loopt met het riviertje) blijf je een heel eind volgen tot het met een bocht naar links via een bruggetje weer over het riviertje gaat (5) Je steekt het riviertje niet over maar loopt verder rechtdoor via een halfverhard bospad.
bullet Als je dit helemaal afloopt kom je na een jong stuk naaldbos uit op een kruispunt van boswegen. Hier sla je linksaf. Je loopt naar de Eeuwfeestbrug. Steek deze wederom over. Volg de stijgende verharde weg tot je aan een brug (over de voormalige spoorweg) komt.
bullet Links voor de brug kun je via een heel smal paadje naar de voormalige spoorbaan afdalen. Beneden aangekomen sla je links af en volg je het fiets- en wandelpad tot aan de volgende brug. Hier kun je aan de rechterkant naar boven. Boven aangekomen loop je rechtdoor langs hotel Beau Site en al spoedig bereik je je uitgangspunt herberg Le Randonneur.

** Avontuurlijk vervolg (door Jan Hendriks):

Neem het eerste paadje rechts. Je volgt nu een soms heel moeilijk pad dwars door het veen, hier en daar weer over houten vlonders en bruggetjes. Het is een behoorlijk eind over dit pad, totdat je uitkomt op een verharde weg. Let op: geen asfalt, maar als je er bent, is het duidelijk, welke weg hier bedoeld is.

Volg deze weg naar rechts. De weg maakt een bocht naar links en nu loop je niet meer langs de rivier. Loop op deze verharde weg door tot een kruispunt: rechts is een pad, rechtdoor en links een weg. Ga hier linksaf en loop, aanvankelijk in een open terrein, later tussen de bomen, totdat je boven aan de heuvelrug bent gekomen. Ga hier rechtsaf. Als je deze weg volgt, zie je links en rechts op verschillende plaatsen de rood-witte aanduidingen van Grande Randonnée-routes. Loop gewoon verder en negeer alle paden en brandgangen links en rechts. Na verloop van tijd maakt de weg een 90-graden-bocht naar links. Als je rechtdoor loopt, gaat de weg in de bocht over in een veel lastiger, onverhard gedeelte met flinke sporen van tractoren. Loop op dit lastige stuk even verder, tot je niet verder kunt. Je kunt alleen nu maar naar links (verboden toegang staat er) en rechts. Neem het rechterpad. Dat is helemaal begroeid, maar toch goed te volgen. Links is een kaal terrein. Loop in de richting van het bos vóór je en vervolg het pad, totdat je links tussen de bomen een goed bospad ziet. Ga hier in. Aan het einde van dit pad vind je grenspaal 147 en  het Delvoie-kruis. Ga hier rechtsaf. Het is een klein stukje lopen over tractorsporen, maar gauw zie je een minder beschadigd pad, volg dit naar links. Je loopt nu richting bebouwde kom van Hockai over de Voie de Fer. Als je bij de verharde weg (Rue de Xhoffraix) aankomt, zie je voor het eerst weer auto’s. Ga hier naar rechts, volg de weg en kom weer uit bij de kerk van Hockai

 

Het dal van de Polleur Grenspaal langs de Vékée

Routebeschrijving uitprinten

GPS-track

Kaartje 1

 

.